فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت مالی - پیاپی 36 (زمستان 1400)

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 36 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم ابراهیمی، لیلا صفدریان*، مسعود فولادی، مریم فرهادی صفحات 9-33
    در سال های اخیر، مفهوم راهبردهای معاملاتی ارزشی و حرکتی اهمیت یافته است. در این پژوهش، نقش کیفیت گزارشگری مالی بر تمایل سرمایه گذاران نهادی کوتاه مدت به اتخاذ راهبردهای حرکتی یا ارزشی و همچنین زمان بندی دستیابی به بازده هر یک از دو راهبرد گفته شده مورد بررسی قرار می گیرد. بررسی داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال های 1392 تا 1398 نشان داد که میزان گرایش سرمایه گذاران نهادی گذرا برای سرمایه گذاری در شرکت های با کیفیت ضعیف گزارشگری مالی، در زمان اتخاذ هر دو راهبرد ارزشی و حرکتی کاهش می یابد. همچنین سرمایه گذاران نهادی در زمان اتخاذ راهبرد حرکتی نسبت به زمان اتخاذ راهبرد حرکتی زودتر به بازده های غیرعادی دست می یابند.
    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، راهبرد ارزشی، راهبرد حرکتی، سرمایه گذاران نهادی کوتاه مدت
  • مصطفی رمضانی شریف آبادی، سعید علی احمدی*، مهدی آقابیک زاده صفحات 35-55
    ارزیابی دقیق ریسک های سیستماتیک در بازارهای مالی می تواند به تخصیص مطلوب سرمایه منجر شود. ریسک سیستماتیک دنباله معرف رویدادهای نامطلوبی است که در صورت وقوع می تواند بر بازده سهام تاثیر داشته باشد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ریسک دنباله بر بازده مازاد سهام است. در پژوهش حاضر برای اندازه گیری ریسک دنباله از دو معیار ریسک دنباله تجمعی و ریسک کوواریانس دنباله ترکیبی استفاده شده است. بدین منظور با استفاده از روش غربالگری نمونه ای شامل 136 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1387 تا 1398 انتخاب شد. فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل 5 عاملی فاما و فرنچ مورد آزمون قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد ترکیب پرتفوی اندازه و ریسک دنباله و ترکیب پرتفوی ارزش و ریسک دنباله بر بازده مازاد بر ریسک تاثیر منفی دارد. علاوه بر این، نتایج پژوهش حاکی از این است که ترکیب پرتفوی سودآوری و ریسک دنباله و ترکیب پرتفوی سرمایه گذاری و ریسک دنباله منجر به بازده مازاد بر ریسک نمی شود. در کل نتایج پژوهش نشان داد که ریسک دنباله می تواند علاوه بر متغیرهای مدل پنج عاملی فاما و فرنچ، به مدل های قیمت گذاری دارایی ها اضافه گردد.
    کلیدواژگان: ریسک دنباله، بازده مازاد سهام، ناهنجاری اندازه و ناهنجاری ارزش
  • رضا مجیدی زاویه، احسان حاجی زاده* صفحات 57-89
    با توجه به رشد روزافزون شبکه های اجتماعی در سال های اخیر، سرمایه گذاران در بازارهای مختلف علاوه بر بررسی و تحلیل اطلاعات کلاسیک بازار، به اخبار و اطلاعات منتشره در شبکه های اجتماعی نیز توجه می کنند. با بررسی و ارزیابی میزان ارتباط اخبار و اطلاعات منتشره در  شبکه های اجتماعی و تغییرات قیمت سهام می توان به میزان تاثیرگذاری این اطلاعات بر قیمت سهام پی برد و از طریق آن روند آینده را پیش بینی نمود.در این مقاله با استفاده از روش تحلیل احساسات و متن کاوی، به بررسی میزان اثرگذاری افکار و احساسات عمومی ناشی از اخبار در اینترنت و فضای مجازی بر قیمت سهام پرداخته می شود. اطلاعات استفاده شده در این پروژه شامل مطالب منتشرشده در شبکه اجتماعی توییتر پیرامون سهام و همچنین داده های واقعی قیمتی سهام 5 شرکت برتر بورس آمریکا است. با استفاده از روش ارایه شده، احساسات کلی در مورد یک متن برآورد شده و امتیازی کلی برای آن در نظر گرفته می شود. سپس با استفاده از روش های بک تستینگ و با اتخاذ استراتژی های مختلف معاملاتی، تاثیر این احساسات در روند قیمتی سهم بررسی خواهد شد و بازدهی به دست آمده، با و بدون اثردهی آنالیز احساسات، مقایسه خواهد شد. طبق نتایج این پژوهش، بازدهی استراتژی های مبتنی بر آنالیز احساسات به طور قابل توجهی بیشتر از روش های تحلیل تکنیکال هستند.
    کلیدواژگان: بازدهی سهام، تحلیل احساسات، متن کاوی، استراتژی معاملاتی، بک تست
  • محسن لطفی*، عبدالمجید عبدالباقی عطاآبادی صفحات 91-118

    بخش عمده تحقیقات دو دهه اخیر در حیطه مدل های ارزش گذاری دارایی ها، شناخت دقیق تر متغیرهای تاثیرگذار بر بازده سهام و در نهایت کاهش خطاها و توضیح بهتر بازده سهام در این مدل ها بوده است. از سوی دیگر طی سال های گذشته تحقیقات گسترده ای در خصوص مباحث مالی رفتاری در خصوص توضیح بازده سهام توسط ویژگی های روانشناختی و رفتاری سرمایه گذاران انجام گرفته است. در این راستا این پژوهش در پی تحلیل رفتاری بازده سهام براساس مدل های قیمت گذاری دارایی ها در چارچوب نظریه چشم انداز در شرکت-های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. این پژوهش با استفاده از نمونه ای شامل 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی سال های 1387 تا 1399 و با استفاده از رویکرد رگرسیونی فاما-مکبث انجام گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که نظریه چشم انداز تاثیری معنادار بر توضیح بازده سهام در مدل های ارزش گذاری دارایی های سرمایه ای، مدل سه عاملی فاما و فرنچ و مدل پنچ عاملی فاما و فرنچ داشته است، به طوری که با ورود نظریه چشم انداز به این مدل ها، بازده توضیح داده نشده آنها به شکل معناداری کاسته شده است.

    کلیدواژگان: نظریه چشم انداز، مدل فاما و مکبث، بازده سهام، مدل های چندعاملی قیمت گذاری
  • نسیمه عبدی، مهدی مرادزاده فرد*، حمید احمدزاده، محمود خدام صفحات 119-143

    مسیله پیش بینی قیمت سهام به دلیل ماهیت نوسانی بازار و پویایی روند حرکت قیمت سهام، نقش مهمی در ایجاد یک استراتژی کارآمد با بازدهی بالا دارد، همچنین نتایج حاصل از پیش بینی، پیش نیاز ایجاد یک سبد سهام با ساختاری بهینه است. لذا هدف از انجام این پژوهش ارایه مدلی ترکیبی است تا به سرمایه گذاران در انتخاب سبد سهام بهینه کمک نماید. بنابراین، با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی بهبود یافته از میان صنایع فعال در بورس اوراق بهادار تهران ده صنعت برتر براساس معیارهای موثر بر ارزش صنایع انتخاب می شود. سپس با کمک شبکه عصبی بازگشتی حافظه کوتاه مدت ماندگار قیمت سهام در افق های زمانی مورد نظر، پیش بینی می گردد. در گام بعد با روش راه حل سازشی ترکیبی، سه سبد سهام با افق زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت انتخاب می شود و در نهایت براساس مدل دارایی محدود مارکویتز با استفاده از روش برنامه ریزی کوادراتیک عدد صحیح مختلط با الگوریتم شاخه و برش، اوزان بهینه مشخص و مرز کارای سرمایه گذاری رسم می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد، مدل ارایه شده، بازدهی بیشتری را باتوجه به ریسک در تشکیل سبدهای سهام با افق های زمانی مشخص نسبت به روش های سنتی نصیب سرمایه گذاران می نماید.

    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت، شبکه عصبی بازگشتی حافظه کوتاه-مدت ماندگار، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی بهبودیافته، راه حل سازشی ترکیبی، محدودیت های کاردینالیتی
  • زهرا محمدیان، سعید فتحی*، کریم آذربایجانی صفحات 145-172

    نظریه علامت دهی حاکی از نقش علامت در مدیریت بازار سهام شرکت وعدم تقارن اطلاعات است تا با کاهش نرخ تنزیل به حداکثرسازی ثروت سهامدار کمک شود. هدف این پژوهش مشخص کردن علامت-های مالی شرکتی است که مدیران بتوانند با ارایه آنها رابطه عدم تقارن اطلاعات و بازده مورد توقع را تعدیل کنند تا از هزینه علامت دهی اضافه جلوگیری کنند. لذا با استفاده از سه علامت مالی شرکتی، سه معیار بازده مورد توقع و یک معیار عدم تقارن اطلاعات (PIN)، 18 راهبرد مدیریت عدم تقارن اطلاعات طراحی و آزمون شد. روش آزمون فرضیه ها رگرسیون تابلویی نامتوازن و جامعه مورد مطالعه 261 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران از سال 1387 تا 1398 است که درآن تفاوت رابطه عدم تقارن و هزینه سرمایه بین شرکت های علامت داده با شرکت های علامت نداده مطالعه شد. نتایج حاکی از آن است که از راهبردهای بررسی شده علامت نسبت بدهی و تمرکز مالکیت رابطه نرخ تنزیل حاصل از مدل گوردون با عدم تقارن اطلاعات و علامت سود تقسیمی رابطه نرخ تنزیل حاصل از CAPM را با عدم تقارن اطلاعات را تعدیل کرده است.

    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعات، نسبت بدهی، نسبت تقسیم سود، هزینه سرمایه، تمرکز مالکیت
  • محمد خطیری*، سید علی تقوی، عمار اصغری، فریده رستمی صفحات 173-187

    در ادبیات مالی حباب به وضعیتی گفته می شود که قیمت بازار یک کالا با تفاوت فاحشی نسبت به ارزش ذاتی آن معامله شود. چون تعیین ارزش واقعی، کار دشواری است معمولا پس از افت ناگهانی قیمت و به اصطلاح ترکیدن حباب؛ متوجه وجود حباب می شوند. ویژگی حباب، موقتی بودن آن است. در این حالت سرمایه گذاران با هجوم بدون توجه به ارزش واقعی بازار یک کالا اقدام به خرید هیجانی در بازار می کنند که باعث جدا شدن قیمت بازار یک کالا از ارزش واقعی آن می شود. نظر به اهمیت این موضوع؛ مطالعه حاضر بر پایه بررسی عوامل موثر بر پیش بینی بی قاعدگی حباب قیمتی سهام بنا نهاده شده است. در این تحقیق و به منظور حصول اهداف پژوهش؛ اطلاعات 99 شرکت برای یک دوره دوازده ساله از ابتدای سال 1388 تا پایان سال 1399 استخراج، متغیرهای پژوهش محاسبه شده و آزمون های آماری لازم صورت گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بوده و طرح آن از نوع بنیادی و با استفاده از رویکرد پس‏ رویدادی است. یافته ها حاکی از این امر بود که از میان متغیرهای طرح شده؛ عملکرد مالی و عملکرد بازار بر پیش بینی بی قاعدگی سهام موثر هستند.

    کلیدواژگان: قیمت سهام، حباب قیمتی سهام، بی قاعدگی حباب قیمتی سهام
|
  • Maryam Ebrahimi, Leila Safdarian *, Masoud Fouladi, Maryam Farhadi Pages 9-33
    In recent years, the concept of trading strategies value and Momentum strategies has become important.The present study investigates the role of financial reporting quality on the willingness of short-term institutional investors and the timing of achieving the return of each of the two strategies. Investigating data related to the companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2013 to 2020 indicate that The results indicate that the tendency of transient institutional investors to invest in companies with poor financial reporting decreases during the both value and momentum strategies. Institutional investors also achieve abnormal returns in the momentum strategy faster than value strategy.
    Keywords: Financial Reporting Quality, Value Strategy, momentum strategy, Short-Term Institutional Shareholders
  • Mostafa Ramezani Sharifabadi, Saeid Ali Ahmadi *, Mahdi Aghabikzadeh Pages 35-55
    Accurate assessment of systematic risks in financial markets can lead to favorable capital allocation. Systematic tail risk is adverse events that, if they occur, can affect stock returns. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of tail risk on excess stock returns. In the present study, two criteria of cumulative tail risk and combined tail covariance risk were used to measure tail risk. For this purpose, using the systematic removal method, a sample of 136 companies listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) in the period 2009 to 2019 was selected. Research hypotheses were tested using the five-factor model of Fama and French regression. The results showed that the combination of size portfolio and tail risk and the combination of value portfolio and tail risk have a negative effect on excess stock returns. In addition, the results indicate that the combination of profitability portfolio and tail risk and the combination of investment portfolio and tail risk does not lead to excess stock returns. In general, the results showed that tail risk can be added to asset pricing models in addition to the variables of the five-factor model of Fama and French.
    Keywords: Tail risk, Excess Stock Return, Size Anomalies, Value Anomalies
  • Reza Majidi Zavieh, Ehsan Hajizadeh * Pages 57-89
    Due to the increasing growth of social networks in recent years, investors in various markets, in addition to reviewing and analyzing classic market information, also pay attention to news and information published on social networks. By examining and evaluating the relationship between news and information published on social networks and changes in stock prices, it is possible to understand the impact of the information on stock prices and predict the future trend.In this article, using the methods of sentiment analysis and text mining, the impact of public thoughts and feelings caused by news on the Internet and cyberspace on stock prices is examined. The information used in this research includes content published on the social network Twitter about stocks and real stock price data of the top 5 companies on the US stock exchange. Using the presented method, general feelings about a text are estimated and a general score is considered for it. Then, using back testing methods and adopting different trading strategies, the impact of these emotions on the share price trend will be examined and the obtained results will be compared with and without the effect of emotion analysis. According to the results of this study, the effectiveness of strategies based on sentiments analysis is significantly higher than technical analysis-based methods.
    Keywords: Stock returns, Sentiment analysis, Text Mining, trading strategy, backtesting
  • Mohsen Lotfi *, Abdolmajid Abdolbaghi Ataabadi Pages 91-118

    The major part of the research of the last two decades in the field of assets pricing models has been to more accurately identify the variables affecting stock returns and ultimately reduce errors and better explain stock returns in these models. On the other hand, in recent years, extensive research has been conducted on behavioral finance issues to explain stock returns by the psychological and behavioral characteristics of investors. In this regard, this study seeks to analyze the behavior of stock returns based on assets pricing models in the framework of prospect theory in companies listed on the Tehran Stock Exchange. This study was conducted using a sample of 120 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period from 2009 to 2020 and using the Fama-Macbeth regression approach. The results show that prospect theory has a significant effect on explaining stock returns in capital asset pricing models and the three-factor model and the five-factor model of Fama and French, so that with the introduction of prospect theory to this model their unexplained returns have been significantly reduced.

    Keywords: Prospect Theory, Fama-Macbeth Models, Stock Returns, Assets Pricing Models
  • Nasimeh Abdi, Mehdi Moradzadeh Fard *, Hamid Ahmadzadeh, Mahmoud Khoddam Pages 119-143

    Due to the dynamic trend of stock prices and the volatile nature of the market, asset price forecasting plays a key role in creating an efficient strategy. In addition, the results of price forecasting are a prerequisite for creating a portfolio with an optimal structure. Accordingly, the purpose of this research is to provide a hybrid model to help investors in selecting optimal portfolios. For this reason, ten top preferable industries have been selected among the active industries of Tehran Stock Exchange using the Improved Analytical Hierarchy Process method, Then, the price of selected active industries' stocks has been predicted daily, monthly, bi-annually, and annually, using a Long Short Term Memory Recurrent Neural Network. In the next step, three portfolios with different time horizons have been selected by using the Combined Compromise Solution method, and finally, optimal weights have been determined and an efficient frontier has been drawn using Mixed-Integer Quadratic Program and Branch and Cut Algorithm based on Limited Asset Markowitz Model. According to the results of this research, the proposed model gives higher returns to investors due to the risk in constituting portfolios with specified time horizons in contrast to traditional approaches.

    Keywords: Price Forecasting, LSTM, IAHP, CoCoSo, CardinalityConstraint
  • Zahra Mohammadian, Saeed Fathi *, Karim Azarbayejani Pages 145-172

    The theory of signaling indicates the role of the signal in the management of the company's stock market. Information asymmetry that cannot be removed for confidentiality reduces shareholders` wealth. But by sending a signal (dividend ratio, debt ratio, ownership concentration), the relationship between information asymmetry and discount rate is adjusted, leading to increasing the wealth of shareholders. Due to the cost of signaling for companies, error signaling strategy that do not benefit the shareholders, reduces the shareholders` wealth. Using three corporate financial signals, three required return proxy and one information asymmetry proxy, 18 information asymmetry management strategies were designed and tested. With the information of 300 companies listed on the Tehran Stock Exchange and the OTC market of Iran from 2008 to 2020, the difference between the relationship of information asymmetry (PIN) and the cost of capital between signaled and not signaled companies was studied. The results indicate that debt ratio and ownership concentration signals have been able to moderate the relationship between the discount rate resulting from the Gordon model and information asymmetry. In addition, the dividend ratio signal has been able to moderate the relationship between the discount rate of CAPM and information asymmetry.

    Keywords: Information Asymmetry, Debt ratio, Dividend ratio, Capital cost, Ownership concentration
  • Mohammad Khatiri *, Sayyed Ali Taghavi, Ammar Asgari, Farideh Rostami Pages 173-187

    In the financial literature, a bubble is a situation in which the market price of a commodity is traded at a significant difference from its intrinsic value. Determining the true value is difficult, usually after a sudden drop in price and the so-called bubble burst; They notice the bubble. The bubble is characterized by its temporary nature. In this case, investors rush into the market without considering the real market value of a commodity, which causes the market price of a commodity to be separated from its real value. Given the importance of this issue; the present study is based on the study of factors affecting the prediction of stock price bubble irregularity. In this study and in order to achieve the objectives of the research; Data of 99 companies were extracted for a period of ten years from the beginning of 2009 to the end of 2020, the research variables were calculated and the necessary statistical tests were performed. The method of this research is descriptive-correlational and its design is Fundamental using post-event approach. The findings indicated that among the proposed variables; Financial performance and Market Performance are effective in predicting stock irregularities.

    Keywords: Stock price, Stock price bubble, Stock price bubble irregularity